Home

Όντας κάποιος που πέρασε την διαδικασία των αιτήσεων για πανεπιστήμια των Η.Π.Α. με επιτυχία, αφού έγινα δεκτός σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας το University of Chicago, μου ζητήθηκε να παραθέσω μερικές συμβουλές για την διαδικασία. Ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή για μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. είναι μια επένδυση στο μέλλων κάποιου και θα πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική ανάλυση κόστους-οφέλους. Θέλει πολλή σκέψη στο γιατί κάποιος θέλει να σπουδάσει στις Η.Π.Α. και τι περιμένει να αποκομίσει από τις σπουδές αυτές. Οι φιλοδοξίες σας, ιδιαίτερα οι μελλοντικές, παίζουν μεγάλο ρόλο.

Αν λοιπόν κάποιος έχει αποφασίσει ότι οι σπουδές στις Η.Π.Α. αποτελούν μια θετική επένδυση για το μέλλον του, τότε θα πρέπει να εμπλακεί σε μια απαιτητική διαδικασία. Πρώτων θα πρέπει να κάνει μια έρευνα για πανεπιστήμια και προγράμματα που τον ενδιαφέρουν. Η έρευνα αυτή μπορεί να γίνει με την συζήτηση με καθηγητές ή άτομα  που  έχουν σπουδάσει στις Η.Π.Α., με την μελέτη της βιβλιογραφίας από τα πανεπιστήμια των Η.Π.Α., για την εξεύρεση σχολών που σας ενδιαφέρουν, με την αναζήτηση συμβουλών σε ιδρύματα σαν το Ίδρυμα Fulbright ή την Ελληνοαμερικανική Ένωση αλλά κυρίως με την εξεύρεση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και πολλά μικρότερα έχουν ιστοσελίδες που ουσιαστικά περιέχουν όλες τις πληροφορίες που θα ήθελε κάποιος και εμπεριέχουν ηλεκτρονικές αιτήσεις. Όποτε ορμήστε και κάντε μια πολλή καλή έρευνα αγοράς.

Κοιτάξτε προσεκτικά όλα τα στοιχεία για ένα πανεπιστήμιο και κυρίως το μέγεθος, αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, αν έχει μεγάλη ή μικρή οικονομική υποστήριξη, αν γίνεται εκτέλεση ή όχι έρευνας, αν τα προγράμματα είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα (academic oriented) ή ρίχνουν βάρος στην διαμόρφωση πολιτικών (policy oriented), ποιοί διδάσκουν και κυρίως της απαιτήσεις εισόδου δηλαδή πόσες συστατικές επιστολές, αν απαιτεί επαγγελματική εμπειρία σε κάποιο τομέα, αν απαιτεί την αποστολή δείγματος κάποιου πανεπιστημιακού ή επιστημονικού γραπτού σας (πιστέψτε με οι περισσότερη δεν έχουμε το δεύτερο). Το τι θα αρέσει ή θα ικανοποιεί τον καθένα από εσάς είναι υποκειμενικό όμως συμβουλεύω να επιλέξετε να στείλετε αιτήσεις σε τουλάχιστον έξι πανεπιστήμια και να επιλέξετε πάντα ένα δημόσιο πολιτειακό πανεπιστήμιο με φήμη για απορρόφηση αλλοδαπών φοιτητών σαν ένα δίχτυ ασφαλείας (εγώ π.χ. επέλεξα το Temple).

Την ίδια στιγμή πηγαίνετε στην Αμερικανική Πρεσβεία και κοιτάξτε να καταλάβετε πλήρως την διαδικασία για την έκδοση φοιτητικής βίζας και οποιονδήποτε άλλων εγγράφων είναι αναγκαία. Αν έχετε απορίες ή προβλήματα αναζητήστε βοήθεια στο  ίδρυμα Fulbright. Στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες για διάφορες απαιτήσεις και διαδικασίες που απορρέουν από τοπικούς πολιτειακούς νόμους (ιδιαίτερα σε θέματα υγείας).

Κάντε έρευνα στο θέμα της χρηματοδότησης. Αν οι περισσότερη είστε σαν και έμενα από οικονομικής πλευράς θα χρειαστείτε ένα δάνειο. Ξεχάστε τα ελληνικά δάνεια και ανατρέξτε στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. Αν προσφέρουν δάνεια σε αλλοδαπούς φοιτητές ίσως είναι η καλύτερη λύση για εσάς ειδάλλως κοιτάξτε ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες. Κατόπιν κάντε έρευνα για υποτροφίες. Μην αναμένεται ότι θα πάρετε υποτροφία από το πανεπιστήμιο τον πρώτο χρόνο. Γενικά σιγουρευτείτε ότι θα έχετε βρει τις προσόδους  ή πήγες για τον πρώτο χρόνο. Τα πανεπιστήμια το θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό θέμα στην διαδικασία επιλογής.

Στην συνέχεια πρέπει να προετοιμαστείτε και να δώσετε δύο ειδικά διαγωνίσματα που είναι απαραίτητα από τα περισσότερα πανεπιστήμια. Αυτά είναι το G.R.E. και το T.O.E.F.L. Το πρώτο μετράει την αναλυτική, κριτική και λογική ικανότητα σας χρησιμοποιώντας ασκήσεις ανάγνωσης, λεξιλογίου και συγγραφής στην αγγλική γλώσσα και ασκήσεις βασικών μαθηματικών και στατιστικής. Είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά το λεξιλόγιο είναι σαδιστικό, και προτείνω να μην λυπηθείτε τα λεφτά και να κοιτάξετε κάποιο πρόγραμμα φροντιστηρίου παρά να προετοιμαστείτε από μόνοι σας. Εγώ πήγα σε ένα πρόγραμμα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και έμεινα αρκετά ευχαριστημένος. Κοιτάξτε να πάρετε υψηλά σκορ γιατί μετράει πολύ.

Το T.O.E.F.L. είναι ένα τεστ ικανότητας στην αγγλική γλώσσα πιο εύκολο από το Proficiency αλλά δυσκολότερο από το Lower. Αν πήρατε το Proficiency με σχετική ευκολία τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να προετοιμαστείτε μόνοι σας χρησιμοποιώντας τα βιβλία του εμπορίου όπως έκανα εγώ. Αν έχετε δυσκολίες με την γλώσσα τότε προτείνω να δουλέψετε με έναν φροντιστή. Για περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα διαγωνίσματα απευθυνθείτε στο www.ets.org, στο ίδρυμα Fulbright και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Γενικά η κύρια συμβουλή μου είναι ότι αν ενδιαφέρεστε για Αμερική και έχετε φιλοδοξίες για μια σοβαρή ακαδημαϊκή καριέρα ή μια διεθνή καριέρα στην διαμόρφωση διεθνούς πολιτικής τότε αρχίστε από τώρα την ερεύνα. Μην διστάσετε να ρωτήσετε αν έχετε απορία και εξαντλήστε το διαδίκτυο. Επιπροσθέτως τα αγόρια καλό θα ήταν να τελειώσουν πρώτα το στρατιωτικό τους αποφεύγοντας να γίνουν Δ.Ε.Α.

Παρακάτω παραθέτω το email μου για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε αν και μπορεί, λόγω φόρτου εργασίας, να μην μπορώ να απαντήσω άμεσα. Η Αμερική είναι ένας ενδιαφέρον και πολλές φορές παράξενος ή τρομακτικός τόπος αλλά τα πανεπιστήμια της πραγματικά είναι τα καλύτερα. Μην φοβάστε την πρόκληση αλλά τολμήστε, όμως θυμηθείτε ότι απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία. Καλή τύχη και εύχομαι να σας δούμε εδώ.

Κωνσταντίνος Τραυλός

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s