Home


Εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία είναι η… λάντζα την οποία πρέπει να βγάλουν τα πανεπιστήμια τα επόμενα χρόνια. Καθώς η μεταποιητική βάση της Ευρώπης συρρικνώνεται, οι βιομηχανίες και οι υπηρεσίες έντασης γνώσης περνούν σε πρώτο πλάνο! Προέχει όλο και περισσότεροι το οι εργαζόμενοι να έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αυξηθούν τα ποσοστά πρόσβασης στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση (εδώ βοηθούν και οι  ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις π.χ Ε.Ε. 52%, Η.Π.Α. 81%), περισσότερα διδακτορικά ανά δέκα χιλιάδες κατοίκους κ.λπ. Ταυτόχρονα τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ελλάδα θα εφαρμόσει υποχρεωτικά την κοινοτική οδηγία 36/2005 που αποδίδει ισοτιμία σε επαγγελματικά δικαιώματα σε πολλούς και διάφορους τίτλους σπουδών. Ενδιαφέρον κοκτέιλ! Μετά από το σήριαλ ανοιχτά-κλειστά πανεπιστήμια θα έχουμε κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν!

Τα λεφτά είναι πολλά! Για φέτος περισσότεροι από σαράντα τέσσερις χιλιάδες απόφοιτοι όλων των τύπων των λυκείων αναζητούν εκπαιδευτική διέξοδο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με τζίρο εκατόν πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, σε μια αγορά ανεξέλεγκτη ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή ως προς την μελλοντική αποκατάστασή τους. Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών(Κ.Ε.Σ.), Κολλέγια, International Baccalaureate κι άλλοι πολλοί κάνουν πάρτυ. Η πλατεία Κάνιγγος αν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 μετατρέπεται σε Πανεπιστημιούπολη! Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ήδη μια αρκετά διογκωμένη μεταδευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, να μην μιλήσω και για την «ιδιωτική» δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου ο καθείς φτιάχνει πανεπιστήμιο στο χωριό του για να πουλούν οι ψηφοφόροι του τυρόπιτες, να διορίζονται οι ημέτεροι κι άμα έχουν κέφι να φτιάχνουν κι κανένα τμήμα παραπάνω  να βολέψουμε τους νέους πελάτες! Πάντως οι εκπαιδευτές στα δημόσια Ι.Ε.Κ. πληρώνονται με καθυστέρηση δυο χρόνων! (Ένα παράδειγμα για το που οδηγεί ο «ιδιωτικός» σχεδιασμός με λεφτά του δημοσίου). Τις πταίει; Εμείς; Οι άλλοι; O Xατζηπετρής;!

Η Συνταγή:

Βάζουμε σε τάξη την ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, παίζουμε με τα μη-κρατικά πανεπιστήμια με τους εξής όρους: Λοιπόν, παιδιά αν θέλετε μαγαζάκια οκ, αλλά ως εξής. Έρευνα, διδάκτορες, και ό,τι άλλο γίνεται στα δημόσια πανεπιστήμια και κάτι ακόμα για να μην ξεχνιόμαστε, οι φοιτητές δεν θα πληρώνουν δίδακτρα! Αποτέλεσμα φουσκώνουν για λίγο, κλείνουν τα περισσότερα και μένουν δυο-τρία   σοβαρά να κάνουν την δουλειά τους. Κάτι αντίστοιχο συνέβη το καλοκαίρι με τα ιδιωτικά Τ.Ε.Ε. που έκλεισαν σχεδόν όλα γιατί πέρασε νόμος που τα εξομοίωνε με τα δημόσια Τ.Ε.Ε. Δημόσια πανεπιστήμια; Οκ μάγκες πάρτε τα λεφτά αλλά να σας αξιολογήσουμε και λίγο όπως καλή ώρα σας αξιολογούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα ή όπως αξιολογείτε εσείς τους φοιτητές σας για να δούμε που πάει το παραδάκι. Κάτι σαν κοινωνική λογοδοσία!

Επαγγελματικά δικαιώματα. Εδώ είναι το πανηγύρι! Επαγγελματικά περιγράμματα. ECVTS (Πιστωτικές επαγγελματικές μονάδες που μεταφέρονται) κάτι σαν τις ακαδημαϊκές (ECTS), νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών θα έχει πολλή δουλειά), πιστοποίηση κ.λπ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων π.χ. έχει ζητήσει εδώ και δυο χρόνια να αναγνωρισθούν τα προτεινόμενα επαγγελματικά του δικαιώματα κι ο κώδικας δεοντολογίας, αλλά για το ΥΠ.Ε.Π.Θ. πέρα βρέχει! Το Πάντειο οφείλει να σκύψει σοβαρά πάνω στο ζήτημα της κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του.

Τέλος τα λεφτά μόνον δεν λύνουν το πρόβλημα, υπάρχουν και κάτι δείκτες που πρέπει να λάβουμε υπόψην μας, αν θέλουμε οι κουτόφραγκοι αύριο να αναγνωρίζουν τα πτυχία μας. Υπάρχει και μια Λισσαβόνα, που γενικώς έχουμε μείνει πίσω, να μην μείνουμε κι εθνικώς. Το στοίχημα είναι να επιβιώσουμε ως μια οικονομία εξειδικευμένων στελεχών σε μια διεθνοποιημένη αγορά συντηρώντας το επίπεδο των εισοδημάτων μας,  παρά  κυνηγώντας ως ανειδίκευτοι ένα κομμάτι ψωμί! Τέλος στο διάλογο φταίνε κι οι δύο. Κι αυτοί που πήγαν με προαποφασισμένη ατζέντα κι εκείνοι που είπαν: Δώσε μας τα λεφτά πρώτα και μετά θα σας πούμε τι θα τα κάνουμε! Επικοινωνιακή αφασία ή αφασιακή επικοινωνία; (Ξέρω κάτι σας θυμίζει αυτό!).

Y.Γ. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους αυτούς που στήριξαν την επανέκδοση των ΠΑΝΤΕΙΑΚΩΝ ΝΕΩΝ, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι που μας βρίσκετε πάλι μπροστά σας!


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s