Home

To παρακάτω κείμενο αφορά τους φοιτητές του ΔΕΣ και μόνο αυτούς. Προσοχή, κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις ΔΕΝ είναι φανταστική

Αγαπητέ συνάδελφε , καλώς ήρθες στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Καλώς ή κακώς, στα αμφιθέατρα ή στα καφέ, εδώ θα περάσεις τουλάχιστον 4 χρόνια από τη ζωή σου. Για αυτό σαν παλαιότερη και σχεδόν μόνιμη φοιτήτρια – wanna be -διεθνολόγος , θεωρώ αν μη τι άλλο υποχρέωση μου, να σε προειδοποιήσω για όλα εκείνα που σίγουρα θα συναντήσεις στο τμήμα αυτό και που υπάρχουν για να χαλάσουν την ονειρεμένη κατά τα άλλα ακαδημαϊκή σου πορεία. Πίστεψε με, θα υπάρξουν αρκετές στιγμές στη πορεία αυτή που θα σε κάνουν να απορείς για το τι στο-καλό -σκεφτόσουν- τη βραδιά- που συμπλήρωνες- το –μηχανογραφικό, αλλά μην ανησυχείς, όλοι μας παρουσιάσαμε τα ίδια ακριβώς συμπτώματα!!! Μας πέρασε όμως και θα σου περάσει και σένα.

Λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή….Το πρώτο πράγμα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε φοιτητής , ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδικότητας είναι η γραμματεία της σχολής του. Σιγά το νέο θα μου πείτε!! Δε ξέρω τι συμβαίνει στα άλλα τμήματα αλλά στη δική μας γραμματεία το αν θα φύγεις από εδώ πτυχιούχος, εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο από δω και πέρα και για ευνόητους λόγους θα αποκαλούμε κυρία Γ.. Η κυρία Γ. λοιπόν σαν γνήσια παντοκράτορας, συγκεντρώνει στα χέρια της όλες της εξουσίες, ενώ στο θεάρεστο γραμματειακό της έργο επικουρείται και από άλλα κατά καιρούς πρόσωπα, διοικητικούς ή φοιτητές, σαφώς όμως αρκετά ασήμαντα για να ασχοληθούμε μαζί τους. Εσύ θα κληθείς να αναμετρηθείς ουκ ολίγες φορές μαζί της και η αναμέτρηση σας σπάνια θα βγάλει εσένα νικητή. Μη σκιάζεσαι όμως φίλτατε, η πενταετής μου εμπειρία βρίσκεται στη διάθεση σου, και όλα θα πάνε καλά αν ακολουθήσεις πιστά τα παρακάτω.

  • Σαν πρωτοετής θα έχεις βέβαια απορίες, όμως μην κάνεις πολλές , πολλές ερωτήσεις μαζεμένες, θα προκαλέσεις την οργή της και δεν το θέλεις.
  • Κάθε φορά που κάνεις την δήλωση μαθημάτων σου, διπλοτσέκαρε την, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα άλλα ντ’ άλλων δηλωμένων μαθημάτων έχουν πολλαπλασιασθεί και μετά την απομάκρυνση εκ της Γραμματείας ξέρεις, ουδένα λάθος αναγνωρίζεται.
  • Μη θεωρείς πως μπορείς να μπαίνεις ότι ώρα σου καπνίσει και να ζητάς πληροφορίες. Τι το περάσαμε? Η Γραμματεία δέχεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10-1 και αν νομίζεις πως για σένα μπορεί να γίνει κάποια εξαίρεση είσαι πολύ γελασμένος!! Εδώ τα πάντα υπακούν πιστά στους άγραφους νόμους του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού εθιμικού δικαίου.
  • Πρόσεξε!!!! Μην αφήσεις τον εαυτό σου να αφαιρεθεί με το βλέμμα σου καρφωμένο πάνω στις διαφορετικές κάθε μέρα, ομολογουμένως όμως εντυπωσιακές και πολύχρωμες κουπ της κυρίας Γ!!! Πολλοί φίλοι και συνάδελφοι έχουν υποπέσει σε παρόμοια σφάλματα, και τους πήρε και τους σήκωσε. Αντίθετα με όλα αυτά, αν δε με αγνοήσεις, κατά ένα μαγικό τρόπο η κυρία Γ. θα σε καλημερίσει με ένα χαμόγελο ναααα, θα σε πιάσει αγκαζέ για να κατεβείτε μαζί τις σκάλες και θα τρέξει να διορθώσει για σένα κάθε διοικητικό της ατόπημα. Ααααα, όλα και όλα εδώ στα Παντειακά Νέα δεν είμαστε αχάριστοι, το καλό το λέμε και το αναγνωρίζομε!

Ας περάσουμε όμως τώρα στο ψητό: στα μαθήματα δηλαδή και στους αξιότιμους καθηγητές μας. Αυτά τα δυο πάνε πακέτο και εγώ είμαι εδώ να σας υποδείξω τους καλύτερους συνδυασμούς. Υπάρχουν καθηγητές που θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον, άλλοι που θα σας κάνουν να βαρεθείτε μέχρι θανάτου και άλλοι που θα επιχειρήσουν να σας σαγηνεύσουν –απ’ έξω απ’ έξω πάντα. Πολλά στη σχολή αλλάζουνε αλλά υπάρχουν κάποιες διαχρονικές αξίες-εδώ θα παρουσιάσουμε δύο από αυτές. Καταρχήν, η διπλωματική ιστορία, που ας πούμε είναι αρκετά ενδιαφέρον μάθημα, αλλά διδάσκεται από ένα τρομακτικά διαβολικό δίδυμο. Σε περίπτωση που παρευρεθείτε σε παράδοση του θηλυκού μέρους του διδύμου, εφοδιαστείτε με μάσκες οξυγόνου, απαραίτητους σύμμαχους σας ενάντια στο καπνοντουμάνι, ενώ παράλληλα θα χρειαστείτε και ενέσεις αδρεναλίνης μπας και καταφέρετε να παραμείνετε ξύπνιοι. Αν πάλι οι ενέσεις είναι ακριβές ή δυσεύρετες, χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες στα μάτια- πιάνει!!! Σε περίπτωση τώρα που θα βρεθείτε σε παράδοση του ανδρός – 2ου μέλους του διαβολικού διδύμου – αυτή, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα ,αλλά συνοδεύεται από ακραίες δόσεις σαρκασμού οι οποίες στόχο έχουν να σας ψαρώσουν – εμείς όμως δεν μασάμε!!! Σε αυτό το μάθημα θα σε συμβούλευα να κάνεις εργασία και πρόοδο, σε διαφορετική περίπτωση θα κληθείς να εξεταστείς στο τέλος της χρονιάς πάνω σε τεράστια ύλη και από αδυσώπητα αυστηρούς καθηγητές (σ.σ συνάδελφοι έχουν περιγράψει τη τελική εξέταση από αυτούς τους καθηγητές ως κάθοδο στις πύλες της κολάσεως).

Άλλο ενδιαφέρον μάθημα τώρα, είναι οι πολιτικοί θεσμοί, όπου ο εκ παρισίων γόης καθηγητής μας θα σας παραδίδει πετώντας γαλλικά τσιτάτα , ανέκδοτα και υπονοούμενα, ενώ θα σας μοιράσει δωρεάν το τελευταίο μυθιστορηματικό του πόνημα-τυχερούληδες!!! Φανατικός αντικαπνιστής τα έχει βάλει με όλους και με όλα, από καθηγήτριες – τσιμινιέρες (βλ. παραπάνω) ως και γνωστούς επιχειρηματίες ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, για να υποστηρίξει το δικαίωμα του σε ένα καθαρό πνευμόνι!! Εμείς συντασσόμαστε μαζί του και επικροτούμε αυτόν του τον αγώνα. Προσεχώς στα αμφιθέατρα, μην τον χάσεις!!!

Τέλος, είναι γεγονός πως στο ΔΕΣ πνέει πλέον ο αέρας της ανανέωσης, τόσο σε μαθήματα όσο και σε φάτσες καθηγητών. ‘Όσο πάει τόσο και πιο πολύ ξανανιώνει το διδακτικό προσωπικό της σχολής μας, αφού οι παλιοί φεύγουν, νέοι έρχονται και όσοι παλιοί μένουν αναπαλαιώνονται J.( quiz : Ποια καθηγήτρια δεν μπορεί να μιλήσει από τα πολλά τα bottox? ). Άραγε όλη αυτή η ζωντάνια και η ανανέωση να σημαίνει πως είμαστε το καλύτερο διεθνολογικό του κόσμου? Παράλογο είπατε?? Και όμως λογικό…! Τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκε καθηγητής μας σε πρόσφατη ορκομωσια. Το παράλογο μάλλον είναι πως υπάρχει μια μερίδα των φοιτητών του ΔΕΣ, μοναδική η αλήθεια είναι σε όλο το Πάντειο, η οποία και ενστερνίζεται τη παραπάνω άποψη και σαφώς πράττει ανάλογα. Είναι όλοι εκείνοι που εμφανίζονται πρωί πρωί με καμπαρτίνες και χαρτοφύλακες, που παραπονιούνται πάντα για το πόσο έχει κατέβει το επίπεδο του τμήματος, κάθονται πάντα πρώτο τραπέζι πίστα στα αμφιθέατρα και κάνουν παρατηρήσεις συνέχεια μα συνέχεια στους καθηγητές. Επίσης πηγαίνουν συνέχεια σε ομιλίες και διαλέξεις, προσποιούνται ότι τα ξέρουν όλα ενώ δε καταλαβαίνουν τίποτα και σνομπάρουν τα υπόλοιπα τμήματα του παντείου, ως παρακατιανά. Είναι πανεύκολο να τους εντοπίσεις και άρα να μείνεις μακριά τους!! Αν νομίζεις δε πως θα είναι μια πρώτης τάξεως βοήθεια για τις εξετάσεις, έχω νέα για σένα: δε δίνουν τις σημειώσεις τους πουθενά!!!

Καλέ μου συνάδελφε και μέσε ΔΕΣίτη τα μαθήματα οσονούπω ξεκινούν . Εσύ, όμως δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, διαβάζεις Παντειακά Νέα και για αυτό κανείς δε μπορεί να σε πιάσει στον ύπνο. Για ότι νεότερο προκύψει δε, μείνε συντονισμένος, και το blog μας θα σε ανταμείψει, παρέχοντας σου τη πιο έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Κατά τα άλλα ,καλώς ήρθες και καλή τύχη………

Σοφία Καλογεράκη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s