Home

Προς όλους τους πρωτοετείς του Παντείου γενικά και του τμήματος ψυχολογίας συγκεκριμένα.[και προς όλους όσους νιώθουν πρωτοετείς όπως εγώ ]

Για αρχή τονίζουμε το έξης για να επιβεβαιώσουμε την υποψία σου:

Η παράνοια των πανελληνίων αποτελεί για πάντα παρελθόν!!!

Από δω και πέρα θα ασχολείσαι με αλλού είδους παράνοιες και λοιπές ψυχικές διαταραχές και καλά να πάθεις αφού το διάλεξες. Λυπόμαστε αν σε απογοητεύουμε άλλα το τμήμα της ψυχολογίας δεν έχει παράδοση σε κάποια συγκεκριμένη τελετή μύησης των πρωτοετών με ανθρωποθυσίες και τα συναφή. Κατά γενική παραδοχή πάντως σαν προϋπόθεση θα πρέπει να χεις μια δόση τρέλας μέσα σου για να σαι σ αυτό το τμήμα, αν όχι μην ανησυχείς, θα αποκτήσεις στην πορεία.

Είτε είσαι λοιπόν βέρος αθηναίος, είτε είσαι από επαρχία και πηρές το δισάκι σου για να κανείς τη μεγάλη ζωή στη μεγάλη πόλη, μαντεύουμε ότι το πρώτο που θα σε απασχολήσει με το που θα πατήσεις το ποδαράκι σου στα παντειακά εδάφη θα είναι η έξης υπαρξιακή ανησυχία:

Θα βρω φίλους κ γκόμενο/α?

Να ξέρεις ότι όλα αυτά τα πολύχρωμα ντυμένα δίποδα πλάσματα που περιφέρονται γύρω σου με απλανές βλέμμα ανησυχούν για ακριβώς το ίδιο πράγμα μ εσένα.Αυτό γίνεται σαφές από τη στιγμή που το στόμα σταματήσει να χάσκει μισάνοιχτο απορημένα και ανοίγει κανονικά για να μιλήσει στο υποψήφιο θύμα.

Η συνεχεία δική σου.

Τώρα αν είσαι απ τους πολύ ντροπαλός φτιάχνουμε κ μια παντειακή στήλη «σε είδα» κ σε βολεύουμε κ εσένα.

Τώρα αυτό που θα σε βάλει σε πραγματικά ηθικά διλλήματα αύτη τη χρόνια θα είναι ερωτήσεις τύπου:
ψυρή ή γκάζι?
guzel η’ fuzz?

Σε τέτοιες περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής προτείνουμε να πηγαίνεις παντού και να αποφασίζεις αργότερα που θα ξαναπάς κ που όχι. Πληροφοριακά, τα τραμ κ τα μετρό είναι ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι τις δώδεκα και τα παρασκευή-σαββατο τα πρώτα επεκτείνονται μέχρι το πρωί -με λιγότερα δρομολόγια όμως- και τα δευτέρα μέχρι τις δυο. God bless them.

Τώρα υποπτεύομαι ότι σε ένα άρθρο για τους πρωτοετείς θα πρέπει να μιλήσουμε και για τα μαθήματα. Ας ασχοληθούμε λοιπόν και μ αυτό το δευτερεύον θέμα. Καταρχάς θα πρέπει να ξέρεις ότι ο,τι ερώτηση κ αν έχεις μη φοβάσαι να ρωτήσεις οποιονδήποτε βρεις μπροστά σου εκείνη τη στιγμή.
Η περιέργεια ποτέ δε σκότωσε κανέναν στο Πάντειο.

Για εξειδικευμένες ερωτήσεις προτείνουμε να απευθυνθείς στη γραμματεία. Η γραμματεία της ψυχολογίας είναι ανοιχτή κάθε τρίτη και πέμπτη απ τις δέκα μέχρι τη μια. αυστηρά. Προσωπικά στον ένα χρόνο της θητείας μου στη σχολή οι καλές και όμορφες κυρίες της γραμματείας [σλουρπ] δε μου δημιούργησαν κανένα πρόβλημα εκτός από κάτι λίγα γραφειοκρατικά. απλά να θυμάσαι όποτε θες κάτι να κουβαλάς μαζί σου ο,τι χαρτί θεωρείς πιθανό ή απίθανο να σου ζητηθεί: βιβλιάριο σπουδών, ταυτότητα, πάσο και χαρτί τουαλέτας. Τώρα όσον αφορά καθηγητές και μαθήματα, καταρχάς υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά, τα οποία είναι 6-7 για κάθε εξάμηνο του πρώτου έτους αν θυμάμαι καλά. και οι εντυπώσεις απ αυτά ποικίλλουν. αν πάλι αργήσεις στο μάθημα και αναγκαστείς να κάτσεις στις τελευταίες σειρές του αμφιθέατρου, δε σχηματίζεις καμία εντύπωση.Εκτός αν κατάπιες κομμάτι μετεωρίτη μικρός και μπορείς και ακούς τους υπέρηχους που βγάζουν καποιες καθηγητριες.
σ αύτη την περίπτωση παρακαλείσαι να μοιραστείς μαζί μας τις σημειώσεις σου και να ξεχάσεις τη Λοις γιατί το Πάντειο έχει αναλογία κοριτσιών-αγοριων 3-1. Πάντως ένα δυο είναι τα μαθήματα παλούκια και τα δυο ξεκινάνε με τη λεξούλα κλειδί «κοινωνική».

Καλή τύχη. και του χρόνου εδώ είμαστε. και πιο μετά.

Τώρα τα μαθήματα της επιλογής είναι 4, ένα από κάθε κλάδο, κλινική, γνωστική ψυχολογία και τα λοιπά. Είναι λίγο τζακ-ποτ στην αρχή εκτός αν είσαι σουπερ αποφασισμένος για το τι ακριβώς θες να κανείς όποτε διαλέγεις ο,τι σχετικό. Εγώ πάντως θα πρότεινα τα μαθήματα της Αρτινοπουλλυ, είναι σαν επεισόδια csi, έχουν πολύ ενδιαφέρον και δεν είναι και δύσκολο να τα περάσεις.

Σχολή θα έχεις λίγες ώρες κάθε μέρα και τον ενδιάμεσο χρόνο είσαι ευπρόσδεκτος να τον περάσεις στις καφετερίες πίσω απ τη σχολή. Φημισμένες ανά τον κόσμο είναι η friendz και το μηχανουργείο. Αν πεινάσεις κάνε και μια βόλτα μέχρι την εστία, τα φαγητά δεν είναι καθόλου άσχημα, απλά για να φας υποτίθεται πως χρειάζεσαι μια βεβαίωση ότι δεν έχεις εισόδημα πάνω από 50000000000 ευρώ το χρόνο.

H δύσκολη περίοδος τώρα επαναλαμβάνεται τρεις φόρες, το Γενάρη και τον Ιούνιο και το Σεπτέμβρη και ονομάζεται εξεταστική, άλλα μη λέτε το όνομα της δυνατά, είναι επικίνδυνο και κανείς δε θέλει να το ακούει. Ο βασικός εξοπλισμός για να επιβιώσεις αυτής της σκοτεινής περιόδου είναι οι σημειώσεις. Είτε δίκες σου, είτε φίλων σου, είτε «φίλων» σου απ τις παρατάξεις, είτε των καθηγητών. Οι σημειώσεις θα σε σώσουν.

Η εξεταστική συνήθως διαρκεί κάτι λιγότερο από ένα μηνά και σ αυτό το διάστημα τα κλαμπ της Αθηνάς είναι κατιτίς πιο άδεια και στην πρωτεύουσα παρατηρούνται νεφώσεις και καταιγίδες και περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας άλλα αν το δούμε θετικά είναι κ μια ευκαιρία για ομαδική αποτοξίνωση από το πότο και οικονομία ώστε να μπορούμε να πιούμε πιο πολύ για να γιορτάσουμε το τέλος της.! Σα φοιτητές ψυχολογίας που είστε τώρα πια περιμένω από σας να ανταπεξέλθετε στις προσδοκίες και να επιδείξετε απαράμιλλη ψυχραιμία και συμπαράσταση προς τους λοιπούς αναξιοπαθούντες μέχρι να περάσει η μπόρα. Απ την άλλη αν είσαι πολύ busy και δεν πάρεις χαμπάρι ότι ξεκίνησε η εξεταστική, δεν έγινε τίποτα, έχεις όσες εξεταστικές θες μπροστά σου. δε μένουμε στην ιδία τάξη στο πανεπιστήμιο.

Α! ούτε κ έχουμε απουσίες και τέτοια, γιατί σαν ψυχολόγοι είμαστε θεωρητικοί επιστήμονες κ δεν έχουμε εργαστήρια. τουλάχιστον όχι στο Πάντειο , και όχι κατά τον πρώτο χρόνο. Όλοι οι «παλιοί» πάντως συμβουλεύουν να μην αφήνουμε πολλά μαθήματα γιατί και πάλι εμείς θα τα δώσουμε κ όσο υπερφορτώνουμε την πιστωτική μας τόσο θα ξεκλέβουμε -με το συμπάθεια- για να ξεχρεώσουμε στο τέλος.

Respect στους παλιούς, είναι γνώστες. να τους ρωτάς για ο,τι θες.

Πάντως τα μαθήματα στο πρώτο έτος δεν είναι πολύ δύσκολα. Κάποιοι καθηγητές πάλι είναι, άλλα μ αυτούς θα έχεις πολύ χρόνο να ασχοληθείς στα επόμενα κεφάλαια.

Βεβαία το Πάντειο δεν είναι όλο μαθήματα κ εξετάσεις. Κάθε λίγο και λιγάκι θα βλέπεις χρωματιστές αφίσες στους τοίχους που θα σε ενημερώνουν για κάποιο πάρτη που γίνεται στη σχολή, σε κάποια απ τις κοντινές καφετερίες ή σε κάποιο κλαμπ. εκμεταλλεύου το.

Μη φρικάρεις λοιπόν για τίποτα, και ο,τι απορία έχεις εδώ είμαστε.

Καλωσήρθες και απόλαυσε τη διαδρομή.!

Δάφνη Ξανθοπούλου

Advertisements

2 thoughts on “Οδηγός επιβίωσης για πρωτοετείς vol.2: Ψυχολογία

  1. γεια!ψαχνω θέματα ψυχολογιας για τις κατατακτηριες 2010 -11 (κοινωνικη,κλινικη ψυχολογια κ στατιστικη ).Αν εχει καποιος -κατι ας με βοηθησει γιατι η υλη ειναι τεραστιαααα!Thanks!

    zoe.dr@hotmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s