Home

Πολλά έχεις ακούσει για την ζωή στο πανεπιστήμιο σίγουρα. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σε πληροφορήσω ότι όλα είναι αλήθεια. Η φοιτητική ζωή είναι η καλύτερη από όλες, η πιο δημιουργική, η πιο ξέγνοιαστη, η πιο πολυάσχολη, η πιο κοινωνική περίοδος της ζωής σου. Είναι μια εμπειρία που την διαμορφώνεις όπως εσύ θες, ανάλογα με τα κέφια σου και τις ανάγκες σου. Έχεις πολύ χρόνο για να κάνεις τα πάντα. Ο,τι έχεις σκεφτεί εσύ άλλα και ο,τι έχουν σκεφτεί οι φίλοι σου να κάνετε μαζί.

Καλωσόρισες στο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης! Ερωτήσεις τύπου «Δηλαδή τι σπουδάζεις;» και «Τι θα κανείς μετά από αυτό;» που οι περισσότεροι έχουμε ακούσει είναι κάτι που θα μας ακολουθεί σε όλη την φοιτητική μας ζωή. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα να ακολουθήσεις αφού αποφοιτήσεις άλλα μην βιάζεσαι, θα χάσεις το καλύτερο κομμάτι!

Η πρώτη σου επαφή με το πανεπιστήμιο αρχίζει με την γραμματεία. Η γραμματεία είναι περίεργη υπόθεση για όλα τα τμήματα του Παντείου.. δυστυχώς… Έτσι και στη Δημοσιά Διοίκηση μπορεί να σου δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το παίζουν ολίγον τι ιστορία. Άλλα δεν χρειάζεται να δίνουμε και πολύ σημασία, δυο φόρες την εβδομάδα ανοίγουν, κουρασμένοι άνθρωποι είναι…

Αυτό το άρθρο δεν είναι αφιερωμένο σε αυτούς όμως αλλά σε σένα αγαπητέ πρωτοετή της Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ είναι το Πάντειο με λίγα λόγια…

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ: Η βιβλιοθήκη μας είναι το καμάρι του Παντειου. Η μεγαλύτερη από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, με χιλιάδες βιβλία, συλλογές, συγγράμματα, τραπεζάκια για διάβασμα και πολλή κίνηση τις περιόδους της εξεταστικής. Υπάρχει επίσης πρόσβαση στο διαδίκτυο και στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης και φυσικά οι υπεύθυνοι που ίσως σε βοηθήσουν και προσφερθούν να σου απαντήσουν, ίσως πάλι να σου ρίξουν μια μάτια και σου απαντήσουν ένα ξερό «Δεν ξέρω» φέρνοντας σου στο μυαλό την σπαστική συμπεριφορά της γραμματείας. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οι υπεύθυνοι να μην γνωρίζουν θέματα σχετικά με την βιβλιοθήκη ή να δίνουν αυτοί το κακό παράδειγμα μιλώντας δυνατά στο τηλέφωνο, για παράδειγμα, σε ένα χώρο που παραπέμπει σε συγκέντρωση και ησυχία. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ=ΗΣΥΧΙΑ. Όχι πάντα… Μην πτοείσαι όμως! Οι περισσότεροι φοιτητές το εφαρμόζουν. Ας επιστρέψουμε όμως στα θετικά και όμορφα πράγματα που μας αρέσουν σε αυτή κι εδώ να σου πω ότι όντας φοιτητής Παντείου μπορείς φυσικά να δανείζεσαι βιβλία και περιοδικά.

Η ΕΣΤΙΑ ΜΑΣ: Αν μένεις μόνος σου θα πάρεις πίσω όλα τα κακά που είχες πει για τα φασολάκια, τις μπάμιες, το ψάρι και γενικά για τα φαγητά που ως τώρα σου έφτιαχνε η μαμά σου και δεν άγγιζες. Θα γίνεις φίλος με τους ντελιβεράδες και θα αποστηθίσεις τηλέφωνα πιτσαριών. Ως φοιτητής διαμορφώνεις χαρακτήρα και αποκτάς άποψη και σε αυτή την περίπτωση θα επιχειρηματολογήσεις υπέρ του αγαπημένου σου σουβλάκια. Το πανεπιστήμιο μας διατηρεί δικό του εστιατόριο όπου μπορείς να τρως πιο φτηνά από οπουδήποτε αλλού. Κάποιοι λένε ότι το φαγητό είναι κάλο και κάποιοι άλλοι διαφωνούν.  Γούστα είναι αυτά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια βεβαίωση από την Γραμματεία μας σχετικά με το εισόδημα σου . Πολύ εύκολο. Κάλο θα ήταν, πάντως, να αρχίσεις να παρακολουθείς καμία εκπομπή μαγειρικής που η περισσότερες το έχουν πιάσει το νόημα και μαγειρεύουν εύκολα και φοιτητικά μπας και σου μείνει κάνα φράγκο..

ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΑΣ: Οι φοιτητές της Δημόσιας είμαστε τυχεροί όσον αφορά στο θέμα των αιθουσών που πραγματοποιούνται τα μαθήματα μας -τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια από όπου αρχίζουν οι εμπειρίες μου. Γιατί μπορεί οι περισσότερες αίθουσες του Παντειου να είναι ένα χάλι από άποψη συντήρησης και χώρου άλλα παρακολουθούμε όλα μαθήματα στο αμφιθέατρο Σάκη Καραγιωργα και στο Γυάλινο κτίριο. Μπορεί λοιπόν με την πρώτη μάτια να μην του φαίνεται του Γυάλινου, καθώς οι περισσότερες αίθουσες είναι κατεστραμμένες – και αυτό δεν είναι υπερβολή- άλλα η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο αποπνικτική όσο το κτηρίου Σ.Κ. που παρόλο καινούργιο, οι αίθουσες και οι διάδρομοι του δεν είναι η κατάλληλοι αν είσαι κλειστοφοβικός.  Στο Πάντειο γενικά υπάρχει ένα θέμα με το μέγεθος των αιθουσών καθώς οι περισσότερες απευθύνονται σε μικρό αριθμό φοιτητών. Ως πρωτοετής αυτό καθόλου δεν θα σε πτοεί μιας και αφορμή για να φύγεις θα ψάχνεις. Όταν όμως θελήσεις να απευθυνθείς κάπου επειδή δεν θα υπάρχει χώρος να καθίσεις, αυτός δεν πρέπει να είναι ο καθηγητής αλλά η γραμματεία, αφού αυτή αποφασίζει για τις αίθουσες που διεξάγονται τα μαθήματα. Και φυσικά δεν θα γίνει τίποτα, γιατί οι άνθρωποι της γραμματείας δεν πρόκειται να σε ακούσουν για τον απλούστατο λόγο ότι περιμένουν αγωνιωδώς να τελειώσει το τετράωρο τους για να φύγουν!

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Το Πάντειο ήταν κατεξοχήν ένα πανεπιστήμιο με κοινωνικό-θεωριτικο υπόβαθρο. Η Δημοσιά Διοίκηση είναι το αρχαιότερο τμήμα του, είναι από τα λίγα τμήματα του που δεν χρειάζεται να είσαι θεωρητική κατεύθυνση για να περάσεις και από το 3ο έτος τα πράγματα ξεκαθαρίζουν αφού μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στην κατεύθυνση Δημοσιών Θεσμών  και σε αυτή της Δημόσιας Οικονομικής . Δεν υπάρχουν εργαστήρια πράγμα που σημαίνει όχι απουσίες από την μια αλλά βαρεμάρα από την άλλη γιατί δεν το έχουν κι όλοι οι καθηγητές να σε Κρατίνε ξύπνιο, ειδικά όταν έχεις μάθημα στις 8 το πρωί . Σχετικά με τα μαθήματα αυτό που έχω να συμβουλεύω είναι ότι οι εμπειρίες μεγαλυτέρων δεν πρέπει να σε επηρεάζουν. Στάσου και άκου τους πιο έμπειρους κράτα όμως και μια πισινή γιατί αυτά που ακούς στην πλειοψηφία τους αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και μόνο και όχι άποψη της κοινής γνώμης. Από το Γ’ εξάμηνο, τα μαθήματα επιλογής που θα επιλέξεις να παρακολουθείς, κάλο θα ήταν να είναι δικής σου επιλογής. Κάτι που βρίσκεις ενδιαφέρον θα βρεις και χρόνο να το διαβάσεις, ενώ ένα μάθημα που σου έχουν προτείνει να δηλώσεις μπορεί και να το κουβαλάς ως το τέλος. Ένα σημείο στο όποιο όλοι μα όλοι την πατάμε είναι όταν βάζουμε ένα μάθημα στην «μαύρη λίστα» μόλις ακούσουμε ότι θα πρέπει να υποφέρουμε πολλά εξάμηνα διαβάσματος για να το περάσουμε. Άλλη μια υποκειμενική άποψη.  Κάποια είναι όντως δύσκολα και η αλήθεια είναι ότι ορισμένα μαθήματα δεν χρειάζεται μόνο διάβασμα για να περάσεις αλλά και τύχη. Κάτι που συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια. Έτσι μπορεί να δεις δίπλα στο όνομα σου βαθμό κάτω από 5 καθώς κάποιοι καθηγητές προσπαθούν να κρατήσουν ένα στοιχειώδες επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως που κάποιος θα σου πει ότι ένα μάθημα είναι δύσκολο, κάποιος άλλος θα σου πει ακριβώς το αντίθετο. Αντιστάσου στις «σειρήνες»! Ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος εκτός αν το δοκιμάσεις μόνος σου.

ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι σημειώσεις είναι μεγάλη υπόθεση. Ορισμένοι καθηγητές μάλιστα διαθέτουν σημειώσεις για το μάθημα τους στο τυπογραφείο της σχολής. Οι σημειώσεις σώζουν ειδικά αν ξέρεις για ποιο πράγμα διαβάζεις ενώ γίνονται απαραίτητες όταν τα βιβλία περιέχουν ιδέες ξεπερασμένες που ούτε και οι ίδιοι καθηγητές δεν αναφέρουν πλέον.

ΚΚλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε σενα, πρωτοετή που ήρθες απο την επαρχία. Όχι όμως όσον αφορά στο πανεπιστήμιο αλλά στην καινούργια ζωή που αρχίζεις και στην καινούργια πόλη που σε φιλοξενεί.Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη, άσχετα με το τι ακούγεται. Στην Αθήνα βγες, ψάξε, βούτα μέσα στο χάος, λιώσε παπούτσια, φόρτησε mp3, ξεκίνα το πρωί και αν δεν έχεις κάνει όλα όσα θες, μην γυρίσεις πίσω. Περπάτα, χρησιμοποίεισαι τα Μέσα και ρώτα! Εξάρχεια, Κολωνάκι, Αιόλου, Μοναστηράκι, Θησείο, Γκάζι κλπ κλπ. Βγες παντού και δημιούργεισαι νέα στέκια. Θα σου αρέσει!

Ολια Ζαβιτσανου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s