Home

Μετά από μία έντονη σχολική χρονιά γεμάτη κούραση, διάβασμα, σχολείο, φροντιστήρια, υστερικούς καθηγητές, και την μαμά σας πάνω από το κεφάλι σας να σας πρήζει κάθε δέκα λεπτά κάνοντας σας ερωτήσεις του τύπου: «Γιωργάκη, ήπιες το χυμό σου παιδί μου;», «Διάβασες;», «Θα δεις τηλεόραση;», «Έλα να μου πεις τα μαθήματα σου!» κτλ κτλ κτλ., περάσατε το πιο αγχωτικό  καλοκαίρι της ζωής σας, περιμένοντας να βγουν πρώτα οι βάσεις και μετά τα αποτελέσματα. Κι αυτά βγαίνουν, με εσάς να έχετε περάσει στην «Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο»! WOW!

Οι περισσότεροι από εσάς που βρίσκεστε σε αυτό εδώ το τμήμα, είμαι σίγουρη έχετε περάσει από σπόντα( κι μην μου πείτε ψέματα το ξέρω καλά.) Άλλοι γνωρίζατε από πριν συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας λίγα πράγματα για το τμήμα έχοντας σαν στόχο κάποια Φιλοσοφική ή Νομική κι άλλοι απλά το δηλώσατε. Με την απογοήτευσή σας ή την χαρά σας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας πήρατε τον Σεπτέμβρη το δρόμο της Συγγρού για να κατηφορίσετε προς το «Μεγάλο σχολείο», το οποίο θα σας βγάλει επιστήμονες. Και τι επιστήμονες! Κοινωνικούς!

Φτάσατε έξω από το Πάντειο κι αντικρίζετε: « ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και ένας αέρας ψωνισμού φουσκώνει τα στήθη σας. Τρέμοντας κι κρατώντας από το χέρι την μανούλα σας, μπροστά από την γραμματεία έρχεστε για πρώτη φορά σε επαφή με τα τραπεζάκια των κομμάτων με τους αντιπροσώπους τους να μαλλιoτραβιούνται για το ποιος από όλους θα προλάβει να σας «αποκτήσει»!!! Εσείς τώρα όντες «πολιτικά όντα», όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης σκεφτείτε το καλά πριν προσχωρήσετε σε κάποιο κόμμα, και προσπαθήστε να είναι συνειδητή η επιλογή σας κι όχι για χαζούς λόγους!!!

Ας δούμε τώρα κάποια πραγματάκια που πρέπει να προσέξετε – γνωρίζετε:

  • Τί δουλειά κάνει ένας ανθρωπολόγος;

Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο δεν μπορώ να δώσω ακριβή απάντηση, επειδή ακόμη δεν έχω μπει στη μηχανή αναζήτησης δουλειάς ως ανθρωπολόγος. Μολαταύτα, θα μοιραστώ μαζί σας όσα ξέρω. Υποτίθεται λοιπόν ότι ένας ανθρωπολόγος κάνει «επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση».Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνει σε μία «πρωτόγονη» κοινωνία, μαθαίνει την γλώσσα, ζει κι συναναστρέφεται αποκλειστικά κι μόνο με τους ανθρώπους της φυλής και στη συνέχεια γράφει γι’ αυτούς. Μην φρικάρετε γιατί από το 1960 περίπου η ανθρωπολογία έχει στραφεί «οίκοι»,δηλαδή ασχολείται κι με την μελέτη των σύγχρονών δυτικών κοινωνιών. Μπορούμε επίσης να δουλέψουμε σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, σε Μουσεία, σε σχολεία, σε χώρους υγείας και σε υπουργεία.

  • Πρόγραμμα σπουδών:

Για τους πρωτοετείς το πρόγραμμα σπουδών είναι καθορισμένο κι περιλαμβάνει έξι μαθήματα ανά εξάμηνο, τα οποία είναι όλα υποχρεωτικά. Είναι μαθήματα που θα σας εισάγουν ομαλά στις βασικές έννοιες και μεθόδους της ανθρωπολογίας. Αρκετά από τα μαθήματα του έτους είναι δύσκολα, η τακτική παρακολούθηση, οι σημειώσεις και το καλό διάβασμα θα σας βοηθήσουν να τα κατανοήσετε.

  • Οι καθηγητές;

Θα μπορούσα να πω ότι οι περισσότεροι καθηγητές μας είναι φιλικοί κι συνεργάσιμοι με τους φοιτητές, αλλά κι αρκετά σφιχτοχέρηδες στη βαθμολογία. Δεν υποστηρίζω όμως πως όλοι είναι «άγγελοι», υπάρχουν κι οι «διάβολοι», που κάνουν την φοιτητική ζωή μας κόλαση, όπως με το να μας ειρωνεύονται ασύστολα κατά την διάρκεια της εξέτασης προσπαθώντας να μας ψαρώσουν.

  • Η ύλη, τα βιβλία κι ο τρόπος εξέτασης :

Τα εγχειρίδια είναι συνήθως από ένα μέχρι δύο. Κάθε μάθημα όμως έχει και το δικό του φάκελο σημειώσεων, δηλαδή αποτελείται από μία συρραφή άρθρων τα οποία βοηθούν καλύτερα στην κατανόηση του περιεχομένου του μαθήματος κι τις περισσότερες φορές είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ύλης μας. Και μιας κι είπα για ύλη να σας πληροφορήσω ότι έχουμε(συνήθως) τα πάντα για διάβασμα. Να ξέρετε ότι μεγάλο μέρος των φακέλων είναι στα αγγλικά!!!!!!!!! Όσον αφορά τώρα τον τρόπο εξέτασης, κάποια τα δίνουμε γραπτά κι κάποια προφορικά.

  • Η γραμματεία:

Είναι ανοιχτή για τους φοιτητές κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10:00 ως τη 13:00. Μεγάλη προσοχή δώστε όταν πάτε να κάνετε δηλώσεις μαθημάτων, φροντίστε να έχετε μαζί σας το τρίπτυχο και να έχετε σημειώσει επακριβώς τους κωδικούς των μαθημάτων που θέλετε να δηλώσετε, γιατί θα αναγκαστείτε να ακούσετε μια γερή κατσάδα. Καλό θα ήταν στο τέλος κάθε εξεταστικής κι αφού έχουν βγει τα αποτελέσματα να ζητάτε μία αναλυτική βαθμολογία, για να σιγουρευτείτε ότι έχουν περασθεί στον υπολογιστή.

  • Το πρώτο μάθημα:

Από το πρώτο κιόλας μάθημα θα συνειδητοποιήσετε ότι έχει αρχίσει η ενήλικη ζωής σας κι ότι πλέον αντιμετωπίζεστε με την ανάλογη συμπεριφορά. Οι καθηγητές αλλά κι οι εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές αναμεταξύ μας αποκαλούμαστε «συνάδελφοι».

  • Συμβουλές:

Όσοι από εσάς είστε από επαρχία ξέρω θα δυσκολευτείτε λίγο στην αρχή να προσαρμοστείτε. Αφήστε το χρόνο να κυλίσει και θα δείτε πως θα κάνετε παρέες και θα συνηθίσετε  την Αθήνα. Ζήστε λοιπόν όσο πιο έντονα και γεμάτα μπορείτε την φοιτητική σας ζωή. Ξεχυθείτε σε κλαμπ, ρεμπετάδικα, σινεμά, μπουζούκια, θέατρο κτλ. Μην μείνετε στο σπίτι σας. Μην κολλάτε στον υπολογιστή. Ταξιδέψτε. Μην πέσετε στο τριπάκι και παραμελήσετε την σχολή σας, προσπαθήστε να τα συνδυάσετε όλα!!!

Σας εύχομαι να περάσετε μια καλή και παραγωγική φοιτητική ζωή!!!!!!!

Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς από τη Γεωργία Ρήνα

Advertisements

One thought on “Οδηγός για Πρωτοετείς vol.6: Κοινωνική Ανθρωπολογία

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ Η’ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑΒΡΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s