Home

Συνάδελφοι Ανθρωπολόγοι, μάθατε τα νέα;

Όχι; Ε, δεν πειράζει θα σας ενημερώσω εγώ τώρα αμέσως!

Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος ξεκινάει ο νέος κύκλος σεμιναρίων της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Τί είναι όμως αυτά τα σεμινάρια; Λοιπόν επειδή εικάζω πως είτε δεν ξέρετε, είτε δεν έχετε ξανακούσει τίποτα γι’ αυτά θα σας δώσω μερικές πληροφορίες.

  • Τί είναι τα σεμινάρια της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ;

Πρόκειται για διαλέξεις καθηγητών (ή διδακτόρων) κυρίως άλλων Πανεπιστημίων, αλλά και από το Πάντειο, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα κομμάτι της έρευνας τους που βρίσκεται εν εξελίξει.

  • Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια;

Τα σεμινάρια απευθύνονται στους καθηγητές μας, και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μολαταύτα μπορούν να συμμετέχουν και οι προπτυχιακοί.

  • Το δηλώνω στα μαθήματα ;

Δεν τα δηλώνουμε και αποτελούν ανεξάρτητο « μάθημα» ( δεν είναι μάθημα, αν κι ο παιδευτικός του χαρακτήρας είναι ίσως σημαντικότερος )

  • Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική;

Όχι βέβαια η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική.

  • Θα πάρω κάποια πιστοποίηση ότι συμμετείχα στα σεμινάρια;

Όχι δεν θα πάρεις κάποια πιστοποίηση ή κάτι αντίστοιχο το οποίο θα αναγράφει ότι τα παρακολούθησες.

  • Και τότε γιατί να τα παρακολουθήσω;

Καλό θα ήταν να τα παρακολουθήσουμε γιατί με αυτό τον τρόπο θα έρθουμε σε άμεση επαφή με αυτό που λέγεται « πώς παράγεται μία κοινωνική έρευνα», και γιατί θα γίνουμε κοινωνοί νέων ερευνών που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε κι από κοντά κάποιους από τους κορυφαίους ανθρωπολόγους που διαβάζουμε κι να συζητήσουμε μαζί τους.

  • Πότε γίνονται;

Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Τετάρτη από τις 15:00 ως τις 17:00, στην αίθουσα Γ3 του Νέου Κτιρίου.

Και ιδού το πρόγραμμα των σεμιναρίων:

5 Νοεμβρίου 2008, Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού (Πάντειο Πανεπιστήμιο) «Ταυτότητες σε κίνηση: περί αεροδρομίων, αρβανίτικης ταυτότητας και εθνογραφικής πρακτικής».

12 Νοεμβρίου 2008, Γιώργος Αγγελόπουλος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) «Πολιτικές ταυτότητας και εθνογραφία στη Μακεδονία του 1920».

19 Νοεμβρίου 2008, Αθηνά Πεγκλίδου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) Προβολή της εθνογραφικής ταινίας «Το Σύνορο». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα.

26 Νοεμβρίου 2008, Αντιγόνη Παπανικολάου (University of Sussex) «Aνθρωπολογικές προσεγγίσεις διαχείρισης ανθρωπίνων/μειονοτικών δικαιωμάτων: Το παράδειγμα της μειονότητας της Θράκης».

3 Δεκεμβρίου 2008, Τασούλα Βερβενιώτη (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) «Τα παιδιά του Εμφυλίου: το ‘παιδομάζωμα’ και το ‘παιδοφύλαγμα’».

10 Δεκεμβρίου 2008, Μiladina Monova (New Bulgarian University) «Identity politics: The case of refugees from the Greek civil war in the Republic of Macedonia».

17 Δεκεμβρίου 2008, Martin Holbraad (University College London) «Χρήματα και ανάγκη: Σοσιαλισμός και καθημερινότητα στην Κούβα».

7 Ιανουαρίου 2009, Κατερίνα Μάρκου (Πανεπιστήμιο Κρήτης) «Σλαβόφωνοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ελλάδα): Συγκλίσεις και αποκλίσεις στη διαχείριση των ταυτοτήτων».

14 Ιανουαρίου 2009, Ελένη Σιδέρη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) «Ο μύθος της Ευρώπης στη Γεωργία: ψάχνοντας μια θέση στα καινούργια Ευρωπαϊκά σύνορα».

21 Ιανουαρίου 2009, Kira Kaurikonski (Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών) «Οι Έλληνες της Μαριούπολης (Ουκρανία). Σκέψεις αναφορικά με την κατασκευή μιας ταυτότητας σε διασπορά».

28 Ιανουαρίου 2009, Victor Buchli (University College London) Ο τίτλος θα ανακοινωθεί αργότερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s