Home

Η πόλη των Σκοπίων θα υποδεχθεί τη 14η Biennale  Νέων Δημιουργών  της Ευρώπης και της Μεσογείου, από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2009. Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός προωθείται από την Διεθνή Ένωση της Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM-Association Biennale des Jeunes Créateurs de l’ Europe et de la Méditerranée). Η Ένωση ιδρύθηκε στο Σεράγεβο, τον Ιούλιο του 2001 κατά τη διάρκεια της 10ης Biennale.

Κατά τη διάρκεια των 10ήμερων εκδηλώσεων, τα Σκόπια θα φιλοξενήσουν πάνω από 700 νέους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα τους θα παρουσιαστούν σε δημόσιους χώρους της πόλης, που θα αποτελέσει κέντρο  διεθνούς καλλιτεχνικού διαλόγου. Καλλιτέχνες από 46 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, από 18 έως 30 ετών, θα συμμετάσχουν με τα έργα τους  σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς όπως: Εικαστικά, Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Comics, Κινηματογράφος, Video, Γραφικές τέχνες, Βιομηχανικό Σχέδιο, Μόδα, Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Cyber Art, Γαστρονομία, Μουσική, Χορός, Θέατρο και Καλλιτεχνικά Δρώμενα.

Η 14η Biennale που θα φιλοξενηθεί  στα Σκόπια το 2009 προσκαλεί τους νέους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο για να συμμετέχουν με τα έργα τους. Οι καλλιτέχνες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό  ρόλο στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας  καινοτόμες και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Η πόλη που χαρακτηρίζεται από έντονο πολυεθνικό χαρακτήρα, εγγυάται μια πολιτιστικά πρόσφορη ατμόσφαιρα, έτοιμη να καλωσορίσει και να ενθαρρύνει τους επιλεγμένους νέους καλλιτέχνες.

Η επιλογή των καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί από κριτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν με ευθύνη του κάθε μέλους της BJCEM σε τοπικό/ εθνικό επίπεδο ξεχωριστά. Βασικά κριτήρια, η ποιότητα και η καινοτομία.

Θέμα της Biennale

Το επιλεγμένο θέμα για τη XIV Biennale των Σκοπίων το 2009 είναι «7 Πύλες».  Το θέμα συσχετίζεται με το μύθο της πόλης των Σκοπίων, την πόλη των επτά πυλών.  Επτά δρόμοι οδηγούν από και προς τα Σκόπια, όπως οι επτά αισθήσεις ζωτικής σημασίας κινούνται από και προς το κεφάλι του ανθρώπου. Από και προς την κεφαλαιώδους σημασίας ψυχή, συνείδηση, ή προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, και οι επτά δρόμοι ήταν μέρος ενός τεράστιου μονόλιθου που βρέθηκε ακριβώς στη θέση της κοιλάδας των σημερινών Σκοπίων. Ο μονόλιθος ήταν στρογγυλός, παρόμοιος με το ανθρώπινο κεφάλι. Ο μύθος λέει ότι αυτός ο βράχος ήταν το κεφάλι ενός γίγαντα, στον οποίον έκαναν μάγια. Και οι επτά εσοχές του κεφαλιού του γίγαντα σφραγίστηκαν από αυτά τα μάγια. Κάποτε πέρασε από κοντά, ένας ήρωας που με τη μαγική του λόγχη, άνοιξε πάλι τα μάτια, τα αυτιά, τα ρουθούνια και το στόμα. Έτσι πια η πόλη βλέπει, ακούει, αναπνέει και μιλά πάλι. Ακόμη και σήμερα καθένας που περνά από αυτούς τους  ρόμους έχει τη δυνατότητα να δει με τα μάτια των Σκοπίων, να ακούσει με τα αυτιά των Σκοπίων, να αναπνεύσει με την αναπνοή των Σκοπίων, να καταλάβει την ομιλία των Σκοπίων, να δοκιμάσει τις γεύσεις των Σκοπίων.

Είναι μια ευκαιρία, μέσω των επτά τομέων της Biennale, να εισέλθουμε στα Σκόπια από αυτές τις επτά πύλες. Η πύλη παραπέμπει συνειρμικά  στην  έννοια της ελεύθερης εισόδου και της διαρκούς  κυκλοφορίας. Ένα σημείο από όπου η διαφορετική πολιτιστική δημιουργικότητα μπορεί από παντού να εισέλθει και να αναμιχθεί με την εσωτερική πολιτιστική κληρονομιά. Ένα σημείο από όπου η αυθεντική πολιτιστική δυναμική μπορεί να εξέλθει και να μοιραστεί με άλλους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της BJCEM: www.bjcem.org (Project Description) και για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Διεθνή Ένωση της BJCEM στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Οι αιτήσεις συμμετοχής και το συνοδευτικό υλικό που απαιτείται θα πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως ή μέσω ταχυδρομείου με συστημένη αποστολή, έως την 31η Δεκεμβρίου 2008 (σφραγίδα ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Γραφείο 145

Αχαρνών 417, ΤΚ 11143 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 2599 411, 412, 410, 471

Fax: 210 2599302

e-mails: e.vergini@neagenia.gr

n.sidiropoulou@neagenia.gr

a.xristou@neagenia.gr

n.daskalakis@neagenia.gr

Στο φάκελο συμμετοχής θα πρέπει να αναγράφονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ τα ακόλουθα:

«14η BIENNALE ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΣΚΟΠΙΑ 2009»

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟ-ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s