Home

Οι νέοι να διεκδικήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ελπίδα

Η ανάδυση και η συνεχώς διογκούμενη νέα κοινωνική ομάδα των αποθαρρυμένων ανέργων αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής καθίζησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αποθαρρυμένοι άνεργοι είναι άτομα που η μακροχρόνια αναζήτηση εργασίας και τα συνεπακόλουθα προβλήματα της ανεργίας τους οδηγούν στην απογοήτευση και στην πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος να συμμετέχουν στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες.

Δεν είναι μόνο οι αποθαρρυμένοι μεσήλικες που βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν ατομικά και μεμονωμένα με συνέπεια να οδηγούνται στην απογοήτευση και το μαρασμό.

Κυρίως όμως, οι νέοι, η πιο δυναμική κοινωνική κατηγορία της χώρας μας, αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρότερη αντίφαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται από τις κυβερνήσεις με την έκρηξη της κρίσης.

Τη στιγμή που η ηλικία τους προσφέρει τη διάθεση να δημιουργήσουν, την περιέργεια να πρωτοπορήσουν και τη δύναμη να πραγματώσουν τα όνειρά τους, οι κυβερνητικές πολιτικές καταργούν τις προσδοκίες τους, ανατρέπουν τις προβλέψεις τους και ακυρώνουν τα σχέδια τους.

Η εσωτερίκευση αυτής της αντίφασης από τους νέους προκαλεί την αλλαγή των αξιών και των πεποιθήσεών τους. Εντείνεται δε, επειδή η νέα γενιά χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα μόρφωσης, υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση και διαφορετική –παγκοσμιοποιημένη- αντίληψη της πολιτικής και της κοινωνίας.

Οι νέοι βουλιάζουν στην περιθωριοποίηση, αλλά και την περιφρόνηση όλων των κοινωνικών διεργασιών που τους αφορούν άμεσα και στις οποίες  θα μπορούσαν να συμμετέχουν δυναμικά και δημιουργικά. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν ούτε την εργασιακή ούτε την προσωπική τους πορεία. Οι προσδοκίες τους διαψεύδονται και η αναζήτηση λύσεων μέσω συμβιβασμών απορροφά την ενεργητικότητα τους.

Η απουσία της αναζωογονητικής συμμετοχή τους στερεί από την κοινωνία ένα τεράστιο κεφάλαιο  του παρόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος. Το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται «για αυτούς χωρίς αυτούς» είναι πλέον αχαρτογράφητο. Έχει μετρηθεί, κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η κατηγορία αυτή των ανέργων συνιστά τεράστια απώλεια σε παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, η μετανάστευση των νέων εμφανίζεται ότι ‘αμβλύνει’ το πρόβλημα, έστω, και συγκυριακά.

Ωστόσο, οι νέοι άνθρωποι ποτέ και πουθενά δεν περισσεύουν. Η απώλεια τους έχει τεράστιο κόστος. Το μόχθο γενεών που δαπανήθηκε, για να έχουμε αυτούς τους νέους σήμερα, θα τον εκμεταλλευτούν άλλες οικονομίες και άλλες κοινωνίες. Η χώρα οικονομικά χάνει την προστιθέμενη αξία τους και κοινωνικά το πιο ελπιδοφόρο τμήμα της.

Η ζωή μου έκανε ένα μεγάλο δώρο, να ζω τους νέους καθημερινά στο Πανεπιστήμιο. Πιστεύω με όλες μου τις δυνάμεις στις γνώσεις, τις ικανοτητές και τις αξίες τους.

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι  η ένταξή τους στο δημιουργικό γίγνεσθαι της κοινωνίας. Με αυτό το πρόσταγμα καλούμαστε να αγωνιστούμε συλλογικά και με αλληλεγγύη. Ο καθένας μας με όποιες δυνάμεις έχει, και από όπου και αν βρίσκεται.

Η προσπάθεια αυτή είναι επίπονη και μακροχρόνια. Οι δημοκρατικές μας κοινωνίες  οφείλουν να αναδείξουν, προτάξουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αποθάρρυνσης των νέων από τη δημιουργία και τη ζωή.

Έχουμε καθήκον απέναντι στον κόπο των συνανθρώπων μας και στην αγωνία τους για το μέλλον, να ενθαρρύνουμε τους νέους να βγουν στο προσκήνιο και να διαχειριστούν τις ζωές τους με αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Tου Σάββα Ρομπόλη, Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

Περισσότερα άρθρα στο http://robolis.gr/index.html

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s