Home

Η οδύσσεια ενός φοιτητή ενοικιαστή

Ψάχνοντας για διαμέρισμα στην Αθήνα είναι σαν να παίζεις Μοnopoly και ο αντίπαλος να’ χει πάρει όλα τα σπιτάκια!

Όντας φοιτητής που προέρχεται από την Θεσσαλονίκη  Ήμουν ΚιΕγώ Κάποτε στην θέση στην οποία θα βρίσκονται κατά την περίοδο των εγγραφών αρκετοί νεοφερμένοι φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος. Έψαχνα για ένα σπίτι το οποίο θα με εξυπηρετούσε όσο καιρό θα σπούδαζα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Φτάνοντας λοιπόν στο Τρίτο Έτος Σπουδών και έπειτα από πολλά Παντειακά Party θεώρησα χρέος μου προς τους καινούργιους φοιτητές που ψάχνουν σπίτι, να δώσω ορισμένα tips προκειμένου να βρουν το σπίτι στο οποίο θα περάσουν τα πιο ανέμελα και τρελά χρόνια τις ζωής τους.

Καταρχάς, δίνεις ενάμισι ευρώ από τον καφέ σου μια Πέμπτη ή ένα Σάββατο και αγοράζεις μια εφημερίδα αγγελιών -τότε βγαίνουν αυτές. Έπειτα παραγγέλνεις σε μια καφετέρια μια φραπεδιά -όπως λέμε εμείς εκεί πάνω στην Θεσσαλονίκη και ξεκινάς το ξεφύλλισμα. Υπόψην! Μπορείς να βρεις και πολλά ενοικιαστήρια έξω από το Πάντειο αλλά δεν θα τα πρότεινα, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται εκεί από πρόπερσι γιατί κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τα ξεκολλήσει.

Οι πιο must περιοχές είναι και αυτές που βρίσκονται γύρω από το Πάντειο -Κουκάκι, Νέος Κόσμος, Καλλιθέα- και φυσικά είναι και οι πιο τσουχτερές σε τιμές καθώς οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων «γνωρίζουν καλά» την θέση και τις ανάγκες των παιδιών που ψάχνουν για σπίτια. Πάνω σε αυτό πατάνε και πολλοί επιτήδειοι και βλέπεις μετά: «Ισόγειο δυάρι πλησίον Παντείου, Τιμή 450 ευρώ» και λες μα  αν είναι δυνατόν!

Αν όμως κάποιος ψάχνει για σπίτι και έχει κάτι σοβαρό υπόψην του καλό θα ήταν προτού μπει στον κόπο να πάει να το δει, να κάνει μια μικρή προεργασία του πράγματος.

Οι λέξεις Νεόδμητο, Πλήρως Ανακαινισμένο, Θέα Ακρόπολη σημαίνουν  ότι είναι ακριβό! Έτσι εξηγείται και το ότι δεν αναφέρεται στην αγγελία η τιμή. Σε όλους μας θα άρεσε ένα τέτοιο σπίτι, αλλά ας σοβαρευτούμε. Αν κάποιος δεν σκοπεύει να δίνει μηνιαίως για την θέα 500 ευρώ καλύτερα να μην μπει στον κόπο να πάει να το δει.

Όταν όμως το βρεις και θέλεις να το νοικιάσεις, καλό θα ήταν  για το image σου όταν πας να δεις τον ιδιοκτήτη να είσαι  καλοντυμένος και σοβαρός. Επίσης, μην πεις επουδενί τη λέξη «Party», εκτός κι αν είναι στο context: «Δεν πιστεύω να κάνει κανείς απ’ τους διπλανούς Party, σε ώρες κοινής ησυχίας;». Σε κάθε περίπτωση, κατά την επίσκεψή στο σπίτι θα υποστείς από τον ιδιοκτήτη μια μικρή Ιερά Εξέταση.

Φάνης Αριτζής

Στο τέλος να ξέρεις πώς καθώς περνάει ο καιρός αναζήτησης γίνεσαι σοφότερος: παρατηρείς με δέος τη μεταφυσική πίστη των ιδιοκτητών, και  παρ’ ότι θα δεις ένα άθλιο διαμέρισμα δε θα το νοικιάσεις επειδή σου έχει μείνει η καλή εντύπωση της αγγελίας.

Σχολιάστε